Ghid de comunicare a riscurilor pentru autoritățile de siguranță alimentară

Comunicarea riscurilor este un instrument unic al organismelor de control al alimentelor pentru influențarea consumatorilor și realizarea unor schimbări în comportamentul lor în materie de siguranță alimentară.

Așa-numita comunicare preventivă a riscurilor a jucat un rol din ce în ce mai important și în continuă schimbare în activitatea agențiilor de siguranță alimentară în ultimii 10-20 de ani.

Pe lângă reducerea și prevenirea bolilor de origine alimentară, funcțiile comunicării riscurilor includ creșterea gradului de conștientizare, construirea de strategii privind rutinele zilnice observate, analizarea comportamentului consumatorului, precum și luarea în considerare a aspectelor psihologice ale percepției riscului. În zilele noastre, asigurarea transparenței, construirea încrederii și câștigarea aprecierii factorilor de decizie politică sunt funcții relativ nou identificate.

Cunoștințele generate în cadrul proiectului SafeConsume – concluzii despre comportamentele consumatorilor, mesaje exacte pentru comportamentele riscante identificate, experiențe ale anchetelor privind practicile europene de comunicare a riscurilor – au fost sintetizate într-un „Orientare privind comunicarea riscurilor” care conține strategii de atenuare a riscurilor pentru diferite tipuri de riscuri și situații pentru siguranța alimentară. . Pe lângă sfaturile privind comunicarea riscurilor, a fost dezvoltat un instrument de autoevaluare (SET) pentru a ajuta autoritățile de siguranță alimentară să își îmbunătățească practicile de comunicare a riscurilor.

Strategii de comunicare a riscurilor și mesaje cheie

Sfaturi de strategie de comunicare a riscurilor, dovedite științific, care pot fi aplicate de către toate părțile interesate care promovează siguranța alimentară în casă, au fost transformate în strategii clare de atenuare a riscurilor, care se explică de la sine, ușor de înțeles, ușor de utilizat și clare. Strategiile includ diferite abordări atribuite mai multor tipuri de riscuri și acoperă aspecte de la sincronizare, comunicatori recomandați, canale de comunicare și feedback, instrumente de comunicare și mesaje pentru situații specifice.

O rafinare suplimentară a mesajelor privind siguranța alimentară care vizează în mod specific domeniile de interes ale SafeConsume a fost dezvoltată folosind un proces iterativ care implică oameni de știință din domeniul alimentației, microbiologi, oameni de știință socială, industria alimentară și designeri. A fost inițiată o procedură pentru a identifica practicile care sunt cele mai importante de schimbat pentru a reduce riscul și cele mai bune practici care sunt cel mai probabil afectate de mesajele privind siguranța alimentară. Opt mesaje diferite care acoperă zonele cu risc ridicat investigate în proiect au obținut cele mai mari scoruri din opinia experților, care sunt prezentate în Ghid.

Sistem de notare pentru evaluarea gradului de pregătire a autorităților pentru siguranța alimentară

Un sistem de notare online este, de asemenea, parte a ghidului de comunicare a riscurilor, care ajută la determinarea punctelor slabe în comunicarea riscurilor și oferă indicii pentru posibili pași de dezvoltare. Acest sistem poate fi considerat un instrument de sprijinire a deciziilor, conceput pentru utilizare practică și care oferă rezultate imediate cu o relevanță rezonabilă.

Folosind instrumentul de autoevaluare – dezvoltat de experții în comunicarea riscurilor în cadrul proiectului SafeConsume – comunicatorii de risc (în special liderii autorităților naționale) își pot explora nivelul de pregătire în diferite aspecte ale comunicării riscurilor, răspunzând la întrebări simple, de tip închis. SET identifică trei domenii de comunicare a riscurilor organizaționale ca fiind cruciale în timpul evaluării practicilor curente ale organizației și domeniile care urmează să fie dezvoltate: managementul organizațional, capacitățile umane și activitățile de comunicare a riscurilor.

Ghidul de comunicare a riscurilor poate fi descărcat gratuit de aici :Ghid de comunicare a riscurilor

The Risk communication guideline is freely downloadable from hereRisk communication guideline

Proiect SafeConsume. Acest proiect a primit finanțare de la programul de cercetare și inovare Orizont 2020 al Uniunii Europene în baza acordului de grant nr. 727580.

Sursa: https://safeconsume.eu/articles/safeconsume-released-a-new-risk-communication-guideline-for-food-safety-authorities