De ce spălăm carnea de pui mai bine decât mâinile?

Igiena precară și practicile de manipulare a alimentelor se numără printre factorii de risc majori pentru bolile alimentare legate de gospodărie, în special contaminarea încrucișată și spălarea ineficientă a mâinilor. Salmonella și Campylobacter au fost cele mai frecvente microorganisme patogene observate în cadrul unui sondaj efectuat în gospodăriile maghiare.

În cadrul proiectului SafeConsume, cercetătorii au prezentat un comportament paradoxal al consumatorilor maghiari. Rezultatele indică faptul că, cu cât consumatorii sunt mai conștienți de pericolele microbiologice, cu atât este mai probabil ca aceștia să își spele păsările de curte, deoarece consideră spălarea ca un pas necesar de curățare pentru a elimina contaminarea. Problema cu spălarea cărnii este că microbii nu pot fi îndepărtați eficient, în timp ce, ca urmare a contaminării încrucișate, agenții patogeni se pot lipi de suprafața chiuvetei și de blatul din jur.

Spălarea mâinilor versus spălarea puiului

Cercetătorii au observat o discrepanță între practicile de spălare a mâinilor atunci când consumatorii au fost rugați să-și raporteze propriul comportament (măsurat într-un sondaj cantitativ) și când au fost observați în timpul pregătirii mesei (așa cum s-a făcut într-un studiu de observare a comportamentului la domiciliu). Pe de altă parte, în cazul spălării cărnii crude de pui, rezultatele din raport și din observație au fost congruente. Consumatorii au considerat că spălarea cărnii crude îmbunătățește siguranța alimentară, neștiind că cea mai mare parte a contaminării bacteriene poate fi ucisă prin tratament termic.

„Principala diferență dintre cele două practici proaste de igienă este că, în cazul spălării mâinilor, consumatorii sunt conștienți de necesitatea spălării corecte a mâinilor, dar nu o realizează. În cazul spălării puiului, consumatorii fac ceea ce cred ei că este corect, dar nu este.”

Consumatorii expuși riscului

Pe baza informațiilor din sondajul reprezentativ la nivel național, consumatorii maghiari au fost clasificați în cinci grupuri diferite în funcție de obiceiurile lor de spălat pui. A existat un singur grup mic (reprezentând 12% din eșantionul net) care nu și-a spălat în mod obișnuit carnea de pasăre înainte de pregătirea mesei. În consecință, celelalte patru grupuri – majoritatea respondenților – se expun riscului de contaminare încrucișată cauzată de carnea crudă de pasăre.

Pentru manipularea în siguranță a cărnii crude, se pot recomanda următoarele 6 practici:

  1. Carnea crudă de pasăre trebuie păstrată la 0-4°C, separat de alte produse, astfel încât să nu intre în contact cu alte alimente din frigider.
  2. În loc să spălați carnea crudă, folosiți un prosop de hârtie pentru a scăpa de sucul de carne.
  3. Utilizați plăci de tăiat și cuțite separate pentru carnea crudă, legumele și mesele gata de consumat.
  4. Pentru a evita contaminarea încrucișată în timpul gătitului, ocupați-vă de prepararea legumelor și a altor alimente înainte de carnea crudă.
  5. Spălați-vă întotdeauna bine mâinile după ce atingeți carnea crudă.
  6. Pentru a găti carnea bine și pentru o perioadă suficientă de timp, interiorul cărnii trebuie să atingă și o temperatură de cel puțin 75°C timp de 2 minute. Bucățile mai mari trebuie tăiate în părți mai mici pentru a se asigura că carnea primește un tratament termic adecvat.
Întregul studiu este disponibil la:

Proiect SafeConsume. Acest proiect a primit finanțare de la programul de cercetare și inovare Orizont 2020 al Uniunii Europene în baza acordului de grant nr. 727580.

Sursa:https://safeconsume.eu/articles/why-do-we-wash-chicken-meat-more-thoroughly-than-our-hands