Știți să citiți eticheta produselor alimentare?

In primul rand, inainte sa ne uitam la alte detalii, cautam sa vedem termenul de valabilitate al produsului, care trebuie sa fie lizibil, cifrele nu trebuie sa fie modificate si nu trebuie sa existe o suprapunere a datelor (de exemplu, atunci cand cumparam oua,  ne uitam si la stampila de pe coaja oualor, dar si la cea de pe cofrag).

Ca sa ne asiguram ca termenul de valabilitate scris ne asigura prospetimea produsului, este nevoie sa ne uitam daca produsul este depozitat corect, in zonele specifice tipului de aliment (lactatele proaspete in vitrine speciale, pestele in vitrina frigorifica separata, ouale in compartiment pe raft separat de alte alimente, ferite de caldura, umezeala, etc. Produsele congelate, trebuie sa fie depozitate la cel putin  -18 grade, iar ambalajul sa nu fie distrus; de asemenea, trebuie sa fim atente daca la palpare se simt bucati de gheata ori forma geometrica nu corespunde cu structura alimentului.

NU cumparati alimente cu data de valabilitate expirata sau, in cazul oualor sau lactatelor, produse care mai au mai putin de 3 zile pana la expirare.

Dupa ce ne-am asigurat ca produsul este in termen de valabilitate, cu ambalajul intact si corect depozitat, urmarim pe eticheta sa vedem compozitia acestuia. Etichetele produselor trebuie obligatoriu sa contina informatii privitoare la toate ingredientele, inclusiv daca apa este adaugata in plus fata de cantitatea continuta de ingredientele folosite.

Aditivii alimentari pot fi scrisi atat sub forma unui cod alfanumeric(ex. E500) sau sub denumirea chimica(carbonat acid de sodiu). Toate codurile de tipul E sunt specifice atat aditivilor naturali cat si artificiali si cel mai simplu este sa avem la indemana o lista cu aditivii considerati inofensivi.

Continutul de nutrienti este trecut sub forma tabelata si este obligatoriu sa se regaseasca pe eticheta produsului, raportat atat la 100g de produs, cat si la o portie (asa cum o considera producatorul).

Continutul unui produs trebuie sa includa: valoarea energetica in calorii, grasimi totale, grasimi saturate, trans si colesterol, glucide (carbohidrati, hidrati de carbon, cu mentiunea separata a cantitatii de zaharuri, zahar si fibre), proteine, sodiu, sare si vitamine si minerale.

Pe etichetele produselor, alaturi de continutul nutrientilor, avem trecute si valorile de referinta, raportate la 2000 kcalorii pentru femei si 2500 kcalorii pentru barbati. Astfel, trebuie sa alegem de pe raft produsele a caror compozitie alimentara respecta recomandarile de sanatate, si anume sa contina o cantitate mult mai mica decat doza zilnica recomandata.Chaotic Clothing -  - eticheta alim 20 - Știți să citiți eticheta produselor alimentare? -

Astfel, grasimile totale continute trebuie sa fie mai putin de 60g pentru femei, respectiv 80g pentru bărbati. In ce priveste grasimile saturate, acestea trebuie sa fie sub 20g pentru femei si 25g pentru barbati. Colesterolul trebuie sa se regaseasca intr-o cantitate sub 300mg atat pentru femei cat si pentru barbati

ATENTIE, aceste valori sunt raportate la consumul pe o zi, ceea ce inseamna ca, daca un produs contine deja intreaga cantitate raportata la necesarul zilnic, trebuie sa evitam in acea zi consumul altor aliemnte cu un continut bogat in grasimi (in special grasimi saturate sau care contin colesterol).

RECOMANDARE: Alegeti produsele care au o cantitate mica de grasimi saturate, fara grasimi trans si cu putin colesterol. Exceptie fac ouale care, desi sunt bogate in colesterol, este deja dovedit stiintific ca acesta nu este responsabil pentru formarea placilor de aterom pe vasele de sange (placa de aterom, depozit de grasime si alte substante organice, depuse pe peretele vaselor de sange si care favorizeaza hipertensiunea arteriala si accidentele vasculare).

Glucidele (carbohidratii sau hidratii de carbon) nu trebuie sa depaseasca, intr-o dieta zilnica, 300g pentru femei si 375g pentru barbati.

Din pacate, pentru zahar nu exista o doza zilnica recomandata care sa fie obligatorie a fi trecuta pe eticheta produsului, si la fel si pentru proteine. Totusi, multe alimente contin zahar in mod natural precum fructoza(fructe), lactoza(lapte) si valoarea acestuia poate fi mare, dar continuta in mod natural. Astfel, citind lista de ingrediente de pe eticheta, trebuie sa observam daca exista ingrediente de adaos: zahar, sirop de glucoza-fructoza, dextroza, etc.

Pe etichetele produselor, trecerea tuturor ingredientelor se face, obligatoriu, in ordine descrescatoare in ceea ce priveste cantitatea. Astfel, daca intr-un iaurt gasim lapte, zahar, fermenti selectionati din lapte (bacteriile de fermentare), vom intelege ca acest produs contine o cantitate destul de mare de zahar si este nevoie sa-l evitam, mai ales in alimentatia copiilor. De altfel, trebuie evitat orice produs destinat copiilor care are o cantitate mai mare de 15g/100g de produs, 1,5g sare, 20g grasimi totale si 5g grasimi saturate!

In ceea ce priveste proteinele, necesarul zilnic este in functie de greutatea corporala, cu conditia sa fim normoponderali: 1g/kgcorp/zi este suficient, in acest caz. Cautati produsele care au un continut scazut in grasimi si zahar, respectiv un continut crescut in proteine, fibre, vitamine si minerale.

Nu in ultimul rand, etichetele trebuie obligatoriu sa mentioneze ingredientele cu potential alergenic. Acestea trebuie mentionate separat sau scrise cu font ingrosat si subliniat. Este  interzis a se folosi imagini cu fructe, legume, etc, daca acestea nu sunt folosite in compozitia alimentului, ci acesta este doar aromatizat sau contine extracte din acestea.

 

Sfaturi si recomandari:

  • Cand cumparati paine integrala sau neagra, cititi sa vedeti daca pe eticheta regasiti maltoza. Aceasta poate fi o paine falsificata (faina alba colorata, pentru a da impresia unei paini de o calitate superioara;
  • Evitati sa cumparati produse care contin indulcitori artificiali precum aspartam(E951), acesulfam de potasiu (K) sau E 950, zaharina, ciclamati(E952), sucraloza(E955) deoarece desi nu au calorii, favorizeaza aparitia obezitatii;
  • Nu cumparati produse care contin fructoza ca ingredient enumerat in lista, deoarece aceasta este sub forma obtinuta chimic si favorizeaza aparitia bolilor cardiovasculare.

 

Sursa articol: https://tonusapp.com/cum-citim-eticheta-produselor/

Your Comment

Leave a Reply Now

Your email address will not be published. Required fields are marked *