Chiar se spală europenii pe mâini?
Chiar se spală europenii pe mâini?

Cercetătorii de la SafeConsume au efectuat un studiu în 5 țări europene (Portugalia, Franța, Norvegia, România și Marea Britanie) prin observarea a 15 consumatori pe țară în timpul pregătirii unei mese din pui crud și salată și intervievând prin internet un eșantion de 1889 de europeni. Rezultatele lor arată diferențe clare între țările europene în ceea ce privește manipularea puiului și practicile de spălare a mâinilor, deși practicile auto-raportate de spălare a mâinilor sunt similare între țări, dezvăluind un decalaj între intenții și practici. Aceste diferențe sunt asociate cu disparități în aspectele materiale (echipament de bucătărie, tip de pui achiziționat, întreg sau filet), know-how (rețete de gătit, spălat pui, folosirea sau neutilizarea săpunului) și cunoștințe (riscuri microbiologice asociate cu carnea crudă). , importanța săpunului). 

Englezii și norvegienii sunt studenții buni aici, din moment ce declară că știu că puiul crud te poate îmbolnăvi și de aceea se spală pe mâini cu săpun după ce îl manipulează.

Portughezii, francezii și românii sunt la polul opus: doar 2 din 15 persoane s-au spălat pe mâini cu săpun după ce au manipulat pui crud. Mulți dintre ei par să nu cunoască importanța săpunului pentru spălarea mâinilor și doar le trec pe sub apă. Alții folosesc săpunul cu diferite ocazii în timpul pregătirii mesei, dar nu după manipularea puiului crud, deoarece nu sunt conștienți de riscurile puiului crud. Bucătăriile prost echipate și săpunul inaccesibil au fost, de asemenea, asociate cu nespălarea mâinilor. 

Studiul a demonstrat că diferențele dintre rutina de spălare a mâinilor între țări sunt legate de o percepție diferită a riscurilor. În timp ce norvegienii și britanicii cunosc Campylobacter și campilobacterioza asociate cu puiul crud din cauza campaniilor care au fost derulate în aceste țări, consumatorii francezi, portughezi și români nu sunt.

Autoritățile pentru siguranța alimentară ar trebui să ia în considerare cunoștințele, abilitățile, obisnuintele și percepția riscurilor consumatorilor atunci când formulează politicile de comunicare privind siguranța alimentară. Exemplul Norvegiei și Regatului Unit în informarea consumatorilor cu privire la existența unor agenți patogeni emergenti precum Campylobacterar trebuie a fi  urmate de celelalte tari europene. Dacă se elaborează o strategie de comunicare eficientă, autoritățile pentru siguranța alimentară pot contribui la îmbunătățirea practicilor de spălat pe mâini ale consumatorilor și, în consecință, la limitarea bolilor de origine alimentară care au ca punct de plecare mediile casnice.

Arta și modul de a te spăla pe mâini

Amintiți-vă că pentru a lupta împotriva transmiterii virușilor și bacteriilor este necesar să vă spălați mâinile cu apă și săpun timp de 20 de secunde.

https://www.youtube.com/watch?v=FUm1EDsKQF4

Un studiu european despre spălarea mâinilor

Acest studiu a fost realizat în cadrul proiectului H2020 SafeConsume (2017-2022, https://safeconsume.eu/ ), care își propune să studieze și să îmbunătățească practicile consumatorilor legate de riscurile alimentare. Acesta combină rezultatele unui sondaj online la scară largă realizat în 2019 și anchete antropologice efectuate în 2018 cu consumatorii în practicile lor de cumpărare și preparare a alimentelor. Lucrarea este rezultatul unei strânse colaborări între microbiologi și sociologi/antropologi. Această activitate a fost efectuată înainte de criza CoViD 19, dar problema spălării mâinilor a căpătat o rezonanță deosebită de atunci.

Manuscris

Pierrine Didier, Christophe Nguyen-The, Lydia Martens, Mike Foden, Loredana Dumitrascu, Augustin Octavian Mihalache, Anca Ioana Nicolau, Silje Elisabeth Skuland, Monica Truninger, Luís Junqueira, Isabelle Maitre. 2021. Spălarea mâinilor și riscul de contaminare încrucișată în timpul pregătirii puiului în rândul practicienilor domestici din cinci țări europene. Controlul alimentelor. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2021.108062

* INRAE ​​si Ecole Supérieure d’Agricultures d’Angers din Franta, Universitatea Keele din Regatul Unit, Universitatea Dunarea de Jos din Galati din Romania, SIFO din Norvegia si Universitatea din Lisabona din Portugalia.

Foto: https://www.vitalmm.ro/ro/media/ultimele-noutati/15-octombrie-sarbatoare-mainile-curate-o-reteta-pentru-sanatate

Your Comment

Leave a Reply Now

Your email address will not be published. Required fields are marked *