Pregătește-ți frigiderul de sărbători!
Cât de rece este frigiderul tău?

În cadrul proiectului UE SafeConsume, cercetători din Norvegia, Portugalia, Franța, Anglia și România au verificat temperaturile frigiderelor din 75 de bucătării europene. Temperaturile au fost înregistrate pe o perioadă de până la 14 zile pe raft unde consumatorii depozitau de obicei alimente perisabile.

Temperatura medie a fost de 5,5°C, iar într- unul din trei frigidere temperatura a fost peste 6°C.

În mod tulburător, cele mai ridicate temperaturi ale frigiderului au fost găsite în gospodăriile cu vârstnici. În acest grup, cea mai mare temperatură măsurată a fost peste 12°C, iar temperatura medie a fost de aproape 7°C. Acest lucru este grav, deoarece acest grup este printre cele mai vulnerabile în ceea ce privește infecțiile transmise de alimente și în special listerioza, spune cercetătorul principal Solveig Langsrud din Nofima. Ea este, de asemenea, liderul de proiect al SafeConsume.

Atenție la Listeria monocytogenes

Listeria monocytogenes poate provoca boala listerioza, care are o rată de mortalitate ridicată. În timp ce bacteriile precum Salmonella sau E.coli nu cresc în condiții normale de refrigerare, Listeria poate, iar dacă temperatura frigiderului depășește 4°C, aceste bacterii cresc chiar mai repede decât de obicei, dar nu veți observa nicio diferență de gust sau miros. Persoanele în vârstă, femeile însărcinate și persoanele imunocompromise sunt deosebit de vulnerabile la listerioză.

Acordați o atenție sporită alimentelor gata de consum marcate cu termen de valabilitate, cum ar fi brânzeturile moi, mezelurile și peștele afumat la rece, spune unul dintre oamenii de știință din spatele studiului, dr. Daniela Borda de la Facultatea de Științe Alimentare și Inginerie din Galati, Romania

Cu toate acestea, pentru alimentele de casă, nu există o dată limită și poate fi dificil să decideți cât timp poate fi păstrată. Resturile de cină gătite sau prăjite trebuie să se răcească rapid și să fie reîncălzite bine înainte de a le mânca. Astfel de resturi pot fi păstrate în siguranță timp de 5-6 zile la frigider dacă temperatura maximă este de 4°C. dar dacă temperaturile urcă până la 8 grade, atunci mâncarea este sigură doar pentru câteva zile și poate ajunge rapid să fie aruncată.

Așa că păstrarea alimentelor la rece, sub 4°C și a nu le păstra mult timp este cel mai sigur lucru de făcut.

Nu poți spune temperatura alimentelor atingându-le

Oamenii de știință de la SafeConsume au investigat și dacă oamenii ar putea determina temperaturile frigiderului atingând alimente. Răspunsul este clar: din păcate nu.

320 de consumatori au fost rugați să atingă diferite articole refrigerate (de exemplu, cutie cu bere, sticla de sticlă) și să ghicească temperatura. Pentru articolele depozitate la 4°C, oamenii au ghicit de obicei temperaturi de 2-3 grade. Mai îngrijorător, pentru articolele depozitate la 8°C, oamenii presupun de obicei 3 până la 5 grade Celsius. În special, temperatura cutiilor a fost estimată a fi mai mică decât temperatura reală.

Deși frigiderele au de obicei un afișaj al temperaturii, acesta poate fi inexact și nu vă arată temperatura alimentelor. Trebuie să măsurați interiorul cu un termometru și să fiți conștient de faptul că temperatura poate diferi între diferite rafturi. Temperatura din compartimentele ușii este cea mai ridicată, așa că evitați să păstrați alimente perisabile în ușă, spune Daniela Borda

Sfaturi bune pentru a vă păstra alimentele în siguranță

Cititi si urmați sfaturile de pe eticheta ambalajului:

  • Nu mâncați alimente după data limită de utilizare
  • Gătiți alimentele în conformitate cu instrucțiunile de pe etichetă
  • Asigurați-vă că temperatura frigiderului este de maximum 4°C

Sfaturi suplimentare pentru alimente fără termen de utilizare (cum ar fi alimente de casă, fructe tăiate, legume și resturi):

  • Nu mâncați alimente după cinci zile de depozitare
  • Congelați alimentele pe care nu vă așteptați să le mâncați în cinci zile

Sursa Foto: Solveig Langsrud / Jon-Are Berg-Jacobsen/Nofima

Your Comment

Leave a Reply Now

Your email address will not be published. Required fields are marked *