Cum să acționezi în bucătărie pentru a ține la distanță bolile transmise prin alimente
Unde și cum se pot îmbolnăvi consumatorii?

Statisticile indică faptul că în UE, în 2018, s-au inregistrat 5146 de focare de origine alimentară în gospodării , care au afectat 48.365 de persoane, ca urmare a practicilor consumatorilor . Multe focare de origine alimentară au fost asociate cu lipsa de cunoștințe și atitudinea inadecvată a consumatorilor cu privire la practicile corecte de siguranță alimentară în timpul pregătirii mesei acasă.

Pungile de cumpărături pun în pericol tinerii consumatori

Sondajul a arătat că consumatorii români sunt conștienți de faptul că mâinile murdare (83,7%), animalele de companie (76,1%), insectele (73,2%) și alimentele crude (65,4%) sunt vehicule pentru introducerea agenților patogeni în bucătărie. Cu toate acestea, aproape jumătate dintre tinerii consumatori și consumatorii care locuiesc în zonele rurale nu au considerat pungile de cumpărături ca fiind potențiale surse de contaminare a alimentelor.

Evitarea bolilor transmise prin alimente acordând mai multă atenție lavetele de vase

Deși cârpele pentru vase au o contribuție importantă în transmiterea microorganismelor patogene, respondenții români au considerat că folosirea aceleiași cârpe de vase pentru ștergerea mâinilor și a ustensilelor de bucătărie nu este nici o practică bună, nici rea. Acest lucru indică o conștientizare redusă a consumatorilor cu privire la vectorii de transmitere a agenților patogeni.

Ce contează cu adevărat atunci când cumpărăm mâncare?

„Am fost surprinsa să văd că siguranța și calitatea alimentelor au fost apreciate ca fiind mai importante pentru români decât prețul alimentelor”, spune Anca Nicolau, unul dintre autorii lucrării.

„Creșterea salariului minim ar putea explica de ce consumatorii români sunt în ultima vreme mai concentrați pe calitate și siguranță decât pe preț”, continuă prof. Nicolau.

Cercetătorii români au aplicat modele statistice complexe și au confirmat că cunoștințele consumatorilor cu privire la sursele și pericolele de contaminare, corelate cu o atitudine critica în ceea ce privește calitatea și siguranța alimentelor, influențează pozitiv grija acordată practicilor de igienă și siguranței alimentelor, reducând astfel riscul de boli transmise prin alimente. .

Ce este important pe termen lung?

Înțelegerea modului în care consumatorii români se confruntă cu pericolele alimentare acasă va ajuta la dezvoltarea campaniilor educaționale specifice. Pentru a îmbunătăți practicile consumatorilor de siguranță alimentară acasă, aceste campanii ar trebui să pună accent pe potențialele surse de contaminare și pe practicile care ar putea preveni contaminarea încrucișată.

Articol

Mihalache, AO, Dumitraşcu, L., Nicolau, AI, Borda, D. 2021. Cunoștințe privind siguranța alimentelor, atitudinea de cumpărare a alimentelor și practicile de bucătărie sigure în rândul consumatorilor români: O abordare de modelare structurală, Controlul alimentelor, Volumul 120, https://doi .org/10.1016/j.foodcont.2020.107545 .

Mulțumiri

Această cercetare a fost susținută de proiectul Orizont 2020 SafeConsume (acord de grant nr. 727580). Joachim Scholderer (Universitatea din Zurich, Elveția) și echipa sa sunt recunoscuți pentru proiectarea și organizarea sondajului pentru consumatori. Valérie Lengard Almli (Nofima, Norvegia) este recunoscută pentru că a asistat echipa din România în elaborarea părții din chestionar care a vizat consumatorii români.

Sursa Foto:https://www.antena3.ro/actualitate/localuri-mici-dedulesti-inchise-protectia-consumatorului-603941.html

 

Your Comment

Leave a Reply Now

Your email address will not be published. Required fields are marked *