Atitudinile de cumpărare a alimentelor și practicile de bucătărie în rândul consumatorilor români

Jurnal de publicare: Food Control

Autori: Octavian Augustin Mihalache (autor prim), Loredana Dumitrașcu, Anca Ioana Nicolau, Daniela Borda (autor corespondent)

Afiliere : Facultatea de Stiinta si Ingineria Alimentelor, Universitatea Dunarea de Jos din Galati (UGAL)

https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2020.107545

Sursa de finanțare : Orizont 2020, proiectul Safe Consume, acordul de finanțare nr. 727580

Lucrarea descrie relația dintre cunoștințele privind siguranța alimentelor, atitudinea de cumpărare a alimentelor și practicile auto-raportate în bucătărie, în rândul a 985 de consumatori români, pe baza unui sondaj online.

Indiferent de educație, vârstă și locul de locuire, consumatorii români au considerat calitatea alimentelor, siguranța alimentelor și gustul alimentelor ca fiind variabilele cele mai importante ale atitudinii de cumpărare a alimentelor, mai importante decât prețul alimentelor.

Participanții români au fost conștienți de potențialele riscuri cauzate de consumul de fructe și legume murdare și de lipsa de igienă în bucătăriile lor, dar mai puțin conștienți de riscurile generate de transmiterea agenților patogeni prin cârpele de vase. În plus, deși participanții au arătat bune practici de spălare a mâinilor, mulți dintre ei au considerat că spălarea mâinilor cu apă rece este o practică de igienă necorespunzătoare pentru prevenirea bolilor transmise prin alimente.

Cu abordarea modelării structurale, studiul a evidențiat că:

  • Consumatorii români, cu cunoștințe mai ample de siguranță, au avut un interes mai mare pentru siguranța alimentară, calitatea alimentelor și integritatea alimentelor atunci când cumpără alimente decât cei care nu știu prea multe despre siguranța alimentelor;
  • Consumatorii români care țin cont de criterii de siguranță la cumpărături și au cunoștințe despre agenții patogeni sunt mai predispuși să aplice bune practici de igienă a bucătăriei acasă;
  • Este necesar să se inițieze campanii în România care să pună accent pe potențialele surse de contaminare, practicile care ar putea preveni contaminarea încrucișată și proiecțiile acestora pentru a îmbunătăți practicile consumatorilor de siguranță alimentară acasă

 

Sursa Foto: https://www.nephrocare.ro/pacienti/dieta-dumneavoastra/nutritia-pentru-pacientii-hemodializati.html