Close
0744 754 597
09:00-17:00
Romania importa prea multe alimente, mult mai mult decat exporta

Romania importa prea multe alimente, mult mai mult decat exporta, ceea ce a devenit un risc pentru securitatea alimentara a tarii. Balanta comerciala cu produse agroalimentare a Romaniei a devenit o vulnerabilitate, cu posibil potential sistemic, arata o ampla analiza realizata de Comitetul National pentru Supravegherea Macroprudentiala (CNSM), din cadrul Bancii Nationale.

Chaotic Clothing -  - anna pelzer IGfIGP5ONV0 unsplash 1170x465 - Romania importa prea multe alimente, mult mai mult decat exporta -Romania ar fi urmat sa-si asigure securitatea alimentara la orizontul anului 2020. Datele statistice actuale arata insa ca previziunile cel mai probabil nu se vor confirma. Mai mult, criza generata de pandemia COVID-19 a aratat inca o data urgenta si importanta unui astfel de obiectiv. Asta mai ales in contextul in care, din totalul cheltuielilor de consum ale romanilor, o treime merg pe alimente, cea mai ridicata pondere din randul tarilor membre ale Uniunii Europene.

Insa, in prezent, imaginea sectorului alimentar din Romania arata sumbru. De exemplu, desi Romania detine un avantaj in domeniul agricol, fiind tara cu a sasea cea mai mare suprafata de terenuri agricole din UE si unul din cei mai importanti producatori de cereale din UE, are o productivitate foarte scazuta. Chiar daca exista populatie ocupata in agricultura foarte numeroasa, respectiv 1,6 milioane de oameni, 91,8% dintre exploatatiile agricole au o suprafata mai mica de 5 hectare. Infrastructura rutiera deficitara in zona rurala impiedica o mai buna si eficienta conectare a lantului producatori-procesatori-consumatori.

De asemenea, gradul foarte scazut de acoperire a sistemelor de alimentare cu apa si canalizare impiedica dezvoltarea de centre de depozitare sau procesare. In plus, lipsa cadastrarii terenurilor agricole si fragmentarea exploatatiilor afecteaza in multe zone cresterea productivitatii prin limitarea investitiilor in infrastructura de irigatii si/sau prin gestionarea incorecta sau la limita a tehnologiei agricole. Lipsa unei pregatiri profesionale corespunzatoare a capitalului uman din sectorul agroalimentar se reflecta de asemenea in nivelul productivitatii.

Totodata, Romania produce pentru piata interna si externa bunuri agroalimentare cu valoare adaugata scazuta si importa produse cu valoare adaugata mai ridicata. Drept urmare, Romania a ajuns sa se hraneasca in mare parte din importuri. Din acest motiv, deficitul comercial cu produse alimentare s-a dublat in ultimii cinci ani. De exemplu, numai in decembrie 2019 tara noastra a importat cu 4,3 miliarde euro mai multe alimente decat a exportat.

Solutii

Consiliul National pentru Supravegherea Macroprudentiala propune un set de 10 solutii pentru ca Romania sa isi asigure securitatea alimentara, solutii care nu reclama resurse bugetare nationale semnificative, ci se bazeaza in buna parte pe finantari europene. De exemplu, CNSM recomanda ca Romania sa dezvolte, prin dialog strans cu reprezentantii asociatiilor de profil, si sa bugeteze programe in suma de minim 9,4 miliarde euro care sa implementeze Strategia Uniunii Europene „De la Ferma la Furculita”. Acest program isi propune, printre altele, asigurarea productiei sustenabile de alimente, reducerea dependentei de pesticide chimice, ingrasaminte si antibiotice, cresterea ariilor utilizate pentru ferme organice, dezvoltarea de moduri inovative de a proteja culturile de boli si daunatori.

CNSM recomanda Romaniei sa dezvolte programe in suma de minim 0,5 miliarde euro care sa utilizeze potentialul oferit de tehnologiile digitale. Institutia considera ca Romania ar avea potentialul de a deveni un hub regional de AgriTech, combinand astfel atat avantajele si traditia din agricultura, precum si pe cele din zona IT. Romania ar trebui, de asemenea, sa creasca rolul fondurilor de garantare a creditelor in sustinerea firmelor din agricultura si din sectorul industriei alimentare.

CNSM mai propune imbunatatirea legislatiei privind certificarea si promovarea produselor agroalimentare, precum si crearea si implementarea unei strategii pentru promovarea produselor alimentare de calitate. In cazul in care produsele industriei autohtone indeplinesc aceste standarde de calitate, autoritatile sa promoveze cu precadere respectivele bunuri.

Sursa: https://adevarul.ro/economie/stiri-economice/importul-alimente-devenit-vulnerabilitate-majora-romania-1_5f1440315163ec4271243f10/index.html

Document sursa: http://www.cnsmro.ro/res/ups/AnalizaCNSM2020.pdf

Photo by Anna Pelzer on Unsplash

Photo by Whitney Wright on Unsplash

Your Comment

Leave a Reply Now

Your email address will not be published. Required fields are marked *