Ziua mondiala a sigurantei alimentare, adoptata de Adunarea Generala a ONU in decembrie 2018, a fost celebrata pentru prima data la 7 iunie 2019, avand ca tema „Siguranta alimentara, ne implica pe toti” (Food Safety, Everyone’s Business). In urma succesului de anul trecut, Ziua mondiala a sigurantei alimentare 2020 consolideaza apelul pentru intarirea angajamentului fata de siguranta alimentara facut la Conferinta ”Viitorul Sigurantei Alimentare” de la Addis Ababa si Forumul de la Geneva, in 2019 – noteaza site-ul Organizatiei Mondiale a Sanatatii – www.who.int.
Siguranta alimentara presupune absenta riscurilor alimentare care ar putea afecta sanatatea consumatorilor. Aceste riscuri pot fi de natura microbiologica, chimica sau fizica si adesea nu pot fi observate cu ochiul liber. Bacteriile, virusurile sau reziduurile de pesticide sunt doar cateva exemple, noteaza pagina www.un.org/en/events/foodsafetyday/.
Siguranta alimentara detine un rol esential in mentinerea hranei in starea adecvata la fiecare etapa din lantul alimentar: de la productie, recoltare, procesare, depozitare, distributie pana la preparare si consum. Siguranta alimentara reprezinta o responsabilitate comuna a guvernelor, producatorilor si consumatorilor. Fiecare joaca un rol, de la ferma pana la masa. Prin intermediul Zilei mondiale a sigurantei alimentare, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) isi continua eforturile pentru integrarea sigurantei alimentare in agenda publica si pentru a reduce povara toxiinfectiilor alimentare la nivel mondial. Astfel, OMS lanseaza urmatoarele apeluri la actiune:
1. Asigura-te ca e sigur! – Guvernele trebuie sa asigure alimente sigure si nutritive pentru toti;
2. Cultiva-le in siguranta! – Producatorii din agricultura si sectorul alimentar trebuie sa adopte bune practici;
3. Pastreaza-le in siguranta! – Operatorii trebuie sa se asigure ca mancarea este sigura;
4. Mananca in siguranta! – Toti consumatorii au dreptul la mancare sigura, sanatoasa si nutritiva;
5. Uniti-va pentru siguranta! – Siguranta alimentara este o responsabilitate comuna.
Cu o statistica de 600 de milioane de imbolnaviri din cauze alimentare, anual, hrana nesigura reprezinta o amenintare pentru sanatatea umana si economie, afectand in mod disproportionat persoane vulnerabile si marginalizate, in special femei si copii, migranti si populatii afectate de conflicte, mai arata sursa citata anterior. In fiecare an, cel putin o persoana din zece se imbolnaveste dupa ingerarea de mancare contaminata si 420.000 de persoane isi pierd viata, din care 125.000 de copii cu varsta sub 5 ani, subliniaza dr. Francesco Branca, director al departamentului de Nutritie si Siguranta Alimentara in cadrul sediului OMS de la Geneva.
Siguranta alimentara contribuie la prosperitatea economica, stimularea agriculturii, o piata libera, turism si dezvoltare durabila. Respectarea standardelor globale, stabilirea unor controale sistematice, inclusiv raspunsuri in caz de urgenta, accesul la apa curata, aplicarea practicilor potrivite in agricultura (terestre, acvatice, zootehnie, horticultura), intarirea managementului de siguranta in utilizarea alimentelor de catre operatorii din alimentatie si construirea unor obiceiuri de a face alegeri sanatoase reprezinta cateva modalitati in care guvernele, organizatiile internationale, oamenii de stiinta, sectorul privat si societatea civila pot participa la siguranta alimentara.
Programul european SafeConsume (www.safeconsume.eu) este dedicat consumatorului atat in identificarea stiintifica a problemelor de siguranta alimentara, cat si in promovarea solutiilor eficiente. Obiectivul general al SafeConsume este de a oferi strategii eficiente, bazate pe știință și durabile pentru autoritățile alimentare, actorii de pe piață și comunitatea de cercetare pentru a ajuta consumatorii să diminueze riscurile, reducând astfel povara pentru sănătate cauzată de boli transmise de alimente în Europa. Scopul SafeConsume este de a iniția o abordare nouă și mai largă în viitoarele politici de cercetare, inovare, educație și siguranță alimentară, lărgind spațiul de oportunități pentru îmbunătățirea siguranței alimentare. SafeConsume este finanțat de Horizon2020 și coordonat de Nofima . Proiectul se va derula timp de cinci ani cu 32 de parteneri din 14 țări din Europa. Universitatea „Dunarea de Jos” din Galati si ACPA Romania Optimum Cibum sunt implicate in proiect
Conform site-ului ONU, siguranta alimentara reprezinta totodata cheia pentru indeplinirea mai multor Obiective de Dezvoltare Durabila: Obiectivul 2: Nu exista securitate alimentara fara siguranta alimentara. Oprirea foametei inseamna accesul tuturor la hrana sigura, nutritiva si suficienta pe tot parcursul anului; Obiectivul 3: Siguranta alimentara are un efect direct asupra sanatatii si aportului nutritional. Bolile de aceasta natura pot fi prevenite; Obiectivul 12: Cand tarile isi intaresc capacitatile in reglementare, cercetare si tehnologie inainteaza spre modele mai durabile in productia si consumul de alimente; Obiectivul 17: O lume globalizata cu exporturi anuale de hrana evaluate la 1.600 de miliarde de dolari si cu sisteme complexe presupune o colaborare internationala in toate sectoarele pentru siguranta alimentara.
Sursa AGERPRES/(Documentare – Roxana Losneanu, editor: Doina Lecea, editor online: Andreea Preda) https://www.agerpres.ro/documentare/2020/06/07/ziua-mondiala-a-sigurantei-alimentare-onu–518069