Consumatorul european si siguranta alimentara

Astazi este Ziua mondiala a sigurantei alimentare, prilej de a ne gandi la consumatorul de produse alimentare, la siguranta sa, la drepturile sale. Siguranta alimentara presupune absenta riscurilor alimentare care ar putea afecta sanatatea consumatorilor. Aceste riscuri pot fi de natura microbiologica, chimica sau fizica si adesea nu pot fi observate cu ochiul liber.

Programul european SafeConsume (www.safeconsume.eu) este dedicat consumatorului atat in identificarea stiintifica a problemelor de siguranta alimentara, cat si in promovarea solutiilor eficiente. Obiectivul general al SafeConsume este de a oferi strategii eficiente, bazate pe știință și durabile pentru autoritățile alimentare, actorii de pe piață și comunitatea de cercetare pentru a ajuta consumatorii să diminueze riscurile, reducând astfel povara pentru sănătate cauzată de boli transmise de alimente în Europa. Scopul SafeConsume este de a iniția o abordare nouă și mai largă în viitoarele politici de cercetare, inovare, educație și siguranță alimentară, lărgind spațiul de oportunități pentru îmbunătățirea siguranței alimentare. SafeConsume este finanțat de Horizon2020 și coordonat de Nofima . Proiectul se va derula timp de cinci ani cu 32 de parteneri din 14 țări din Europa. Universitatea „Dunarea de Jos” din Galati si ACPA Romania Optimum Cibum sunt implicate in proiect

Ziua mondiala a sigurantei alimentare, adoptata de Adunarea Generala a ONU in decembrie 2018, a fost celebrata pentru prima data la 7 iunie 2019, avand ca tema „Siguranta alimentara, treaba tuturor” (Food Safety, Everyone’s Business). In urma succesului de anul trecut, Ziua mondiala a sigurantei alimentare 2020 consolideaza apelul pentru intarirea angajamentului fata de siguranta alimentara facut la Conferinta ”Viitorul Sigurantei Alimentare” de la Addis Ababa si Forumul de la Geneva, in 2019 – noteaza site-ul Organizatiei Mondiale a Sanatatii – www.who.int.

Vino alaturi de noi si de Programul european SafeConsume pentru a reduce bolile transmise de alimente și pentru a face un ferm angajament, pentru a deveni promotori ai unui comportament corect de siguranță alimentară.

Pentru a vă face angajamentul în materie de siguranță alimentară și pentru a vă primi ecusonul, urmați instrucțiunile noastre: FOOD SAFETY PLEDGE