Inspectorii din cadrul Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene si a municipiului Bucuresti au identificat 21 de tone de carne de pasare din Polonia contaminata cu Salmonella.
Potrivit informarii ANSVSA, descoperirea a fost facuta in urma controalelor lansate la nivel national in perioada 31 martie – 30 aprilie 2020. Verificarile au vizat verificarea modului in care sunt respectate, de catre operatorii din sectorul alimentar, conditiile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor referitoare la producerea, depozitarea si comercializarea carnii de pasare si oualor de consum provenite din comertul intracomunitar (cu precadere Polonia si Ungaria), dar si din tari terte (in special Ucraina).
Verificarile s-au efectuat la nivelul unitatilor de destinatie (unitati independente de depozitare a carnii de pasare/oualor, unitati de reambalare a carnii de pasare, centre de ambalare oua, centre logistice de distributie) si unitatilor de tip catering, controalele avand ca scop, pe de o parte stabilirea originii carnii si oualor pentru a ne asigura ca nu provin din zone aflate sub restrictii sanitare veterinare ca urmare a evolutiei influentei aviare (gripa aviara). Pe de alta parte, cu ocazia controalelor documentare, de identitate si fizice, au fost prelevate probe in vederea verificarii prin analize de laborator a respectarii criteriilor microbiologice si de siguranta alimentara in carnea proaspata de pasare, precum si in loturile de oua provenite din schimburi intracomunitare, posibil contaminate cu Salmonella.
138 de probe recoltate
In perioada mentionata anterior, au fost recoltate un numar de 138 de probe de carne de pasare, fiind efectuate un numar de 690 de analize in vederea verificarii respectarii criteriilor microbiologice de siguranta alimentara. Carnea testata provenea din Polonia, Ungaria, Germania, Marea Britanie, Finlanda, Franta, Slovacia, Olanda, Italia, Bulgaria, Spania, Ucraina, Brazilia. In urma analizelor de laborator au fost detectate 2 probe de carne cu rezultate nesatisfacatoare (contaminare cu bacteria Salmonella Enteritidis), recoltate de la societati comerciale din judetele Bihor si Ilfov. In ambele cazuri carnea provenea din Polonia. Intreaga cantitate de 21 de tone (1 tona carne pasare din judetul Bihor si 20 de tone din judetul Ilfov) de carne infestata cu Salmonella a fost retinuta oficial sub sechestru sanitar veterinar, urmand a fi dirijata spre neutralizare. Rezultatele analizelor de laborator in cazul celor doua loturi neconforme pe criteriul microbiologic de siguranta alimentara pentru carnea proaspata de pasare au fost notificate de A.N.S.V.S.A. autoritatilor veterinare din Polonia si producatorilor prin Sistemul Rapid de Alerta Alimente si Furaje (RASFF).
Cu ocazia controalelor, au mai fost identificate in urma analizelor de laborator alte 7 loturi de carne de pasare proaspata provenita din schimburi intracomunitare, la care s-a detectat prezenta altor serotipuri de Salmonella cu patogenitate scazuta. In cazul acestor loturi de carne reprezentantii A.N.S.V.S.A. au aplicat masurile legale, toate aceste situatii neconforme fiind notificate de A.N.S.V.S.A. statelor membre U.E de origine si unitatilor producatoare prin Sistemul de Asistenta si Cooperare Administrativa (AAC).
In cadrul controalelor oficiale care vizau verificarea calitatii oualor de consum provenite din statele membre UE (Polonia si Grecia) au fost prelevate 46 de probe, fiind efectuate un numar de 92 de analize de laborator microbiologice pentru detectarea prezentei Salmonella. Toate probele de oua analizate au fost conforme cu criteriile microbiologice ale legislatiei in vigoare.
Photo by Keep Your Darlings on Unsplash