Amenzi de 4% din cifra de afaceri pentru dublu standard la alimente in Romania

Senatul a adoptat proiectul de lege ce prevede sanctionarea comercializarii produselor si serviciilor „falsificate supuse dublului standard” cu amenda de maxim 4% din cifra de afaceri, relateaza Bursa.ro.
“Suntem constienti de necesitatea ca Romania si toate statele membre sa ia masuri pentru a combate dublul standard. Aceste masuri pot fi luate cel mai bine la nivel european, (…) pentru a fi aplicate eficient pe intreg spatiul UE”, a spus senatorul USR Florina Presada.

57 de senatori au votat pentru si 18 s-au abtinut.

Unii senatori considera ca actul normativ propus este partial inoperabil pentru ca produsele nealimentare pot fi expertizate doar de Laboratorul Larex. “In sensul prezentei legi, prin dublu standard de calitate a produselor sau serviciilor pentru consumatori se intelege o practica comerciala care implica introducerea pe piata a unui produs ca fiind identic cu acelasi produs vandut in mai multe state membre in cazul in care aceste produse au in mod semnificativ o compozitie diferita sau caracteristici care cauzeaza sau pot determina consumatorului mediu sa ia o decizie comerciala pe care nu ar fi luat-o in caz contrar”, stipuleaza proiectul de act normativ, amendat de Comisia economica a Senatului si votat de plen. Potrivit acestuia, comercializarea produselor si serviciilor pentru consumatori cu standarde duble de calitate constituie o practica inselatoare si atrage raspunderea civila, contraventionala sau penala, dupa caz. Comercializarea produselor si serviciilor pentru consumatori la care s-a constatat existenta dublului standard se pedepseste cu amenda de maxim 4% din cifra de afaceri, iar in caz de abatere repetata se poate suspenda autorizatia de functionare a comerciantului/prestatorului de servicii pentru o perioada de 6 luni. In cazul produselor si serviciilor la care s-a constatat existenta dublului standard se aplica prevederile Legii 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii si armonizarea reglementarilor cu legislatia europeana privind protectia consumatorilor, prevede proiectul adoptat.

Sursa: www.bursa.ro
Your Comment

Leave a Reply Now

Your email address will not be published. Required fields are marked *