SafeConsumE: alimente mai sigure prin comportamentul consumatorului schimbat: instrumente și produse eficiente, strategii de comunicare, educație și o politică de siguranță alimentară care reduce povara sănătății cauzată de bolile transmise de alimente
Perioada de raportare: 2017-05-01 la 2018-10-31
Rezumatul contextului și obiectivele generale ale proiectului
Boala transmisă de alimente cauzată de bacterii, paraziți și viruși reprezintă o povară semnificativă pentru sănătate și economie. Organizația Mondială a Sănătății a estimat că aproximativ 23 de milioane de oameni suferă de boli transmise de alimente în Europa în fiecare an, mulți dintre ei fiind cu vârsta sub 5 ani. Încălcările de siguranță alimentară în stadiul consumatorului sunt frecvente și aproape 40% din focarele de origine alimentară apar în mediul intern.
Obiectivul general al SafeConsume este de a oferi strategii eficiente, bazate pe știință și durabile pentru autoritățile alimentare, actorii de pe piață și comunitatea de cercetare pentru a ajuta consumatorii să diminueze riscurile, reducând astfel povara pentru sănătate cauzată de boli transmise de alimente în Europa.
Pentru a atinge obiectivul, vor fi descrise și explicate comportamentele consumatorilor care afectează riscul de îmbolnăvire a alimentelor. Vor fi identificate etapele principale de la vânzarea cu amănuntul până la consum în care consumatorii înșiși pot atenua riscul. În plus, patru strategii fundamentale pentru reducerea bolilor transmise de alimente vor fi sugerate, dezvoltate și testate:
• Instrumente, tehnologii și produse (de exemplu, senzori, aplicații, concepte de igienă, ustensile de bucătărie) care stimulează practicile sigure
• strategii de comunicare care stimulează în mod eficient adoptarea și adoptarea pieței de practici mai sigure și unelte / tehnologii
• programe de educație creșterea abilităților și cunoștințelor și adolescenților ce ajută la alimente în condiții de siguranță mâner
• dinamic, modele durabile și favorabile incluziunii , care stimulează și să sprijine inițiativele naționale și la nivelul UE
În cele din urmă, cele mai promițătoare strategii vor fi diseminate și puse în aplicare.
Lucrările efectuate de la începutul proiectului până la sfârșitul perioadei acoperite de raport și principalele rezultate obținute până în prezent
În prima fază a proiectului, au fost dezvoltate modele de lucru trans-disciplinare care să permită explorarea în profunzime a manipulării, cunoștințelor, credințelor și atitudinilor alimentelor de consum. Accentul a fost pus pe cei mai critici pași pentru siguranța alimentelor de la cumpărături până la consum și grupuri țintă specifice (familii cu mamă însărcinată sau copii mici, bărbați singuri tineri, persoane în vârstă și adolescenți). În total 90 de gospodării din șase țări europene au fost vizitate de echipe de microbiologi și sociologi. Oamenii au fost intervievați și observați în timpul achizițiilor, transportului și pregătirii alimentelor. Pentru colectarea datelor au fost utilizate înregistrări video și audio, note, prelevare de microbi și înregistrare de temperatură. În plus, au fost realizate interviuri și focus grupuri cu adolescenți și profesori (peste 100 de informatori) în patru țări care acoperă toate regiunile Europei. În cele din urmă, ideile consumatorilor au fost adunate în proiectele studenților de proiectare (40 de studenți, Norvegia), vizate în primul rând colegilor. Împreună, o colecție unică și cuprinzătoare de date despre ceea ce fac europenii în ceea ce privește siguranța alimentelor și de ce a fost creată, care acoperă mai multe grupuri cu riscuri mari și țintă, toate regiunile Europei și se concentrează pe etapele de la vânzarea cu amănuntul la furculiță, unde este posibil să se reducă nivelul de agenți patogeni care au cel mai mare impact asupra sarcinii asupra sănătății. Analiza datelor din toate țările este în curs de desfășurare. o colecție unică și cuprinzătoare de date despre ceea ce fac europenii în ceea ce privește siguranța alimentelor și de ce a fost creată, care acoperă mai multe grupuri cu risc ridicat și țintă, toate regiunile Europei și se concentrează pe etapele de la vânzarea cu amănuntul la furculiță, unde este posibil să se reducă nivelul de agenți patogeni cu cel mai mare impact asupra sarcinii asupra sănătății. Analiza datelor din toate țările este în curs de desfășurare. o colecție unică și cuprinzătoare de date despre ceea ce fac europenii în ceea ce privește siguranța alimentelor și de ce a fost creată, care acoperă mai multe grupuri cu risc ridicat și țintă, toate regiunile Europei și se concentrează pe etapele de la vânzarea cu amănuntul la furculiță, unde este posibil să se reducă nivelul de agenți patogeni cu cel mai mare impact asupra sarcinii asupra sănătății. Analiza datelor din toate țările este în curs de desfășurare.
A fost investigată apariția agenților patogeni (Salmonella, Campylobacter, Norovirus, Listeria) în bucătăriile care acoperă toate regiunile europene). Au fost colectate documentații științifice cu privire la impactul practicilor alimentare pentru consumatori (așa cum se găsește în proiect, în literatura de specialitate sau recomandate de experți și autorități în materie de siguranță alimentară) cu privire la apariția agentului patogen, supraviețuirea, răspândirea și creșterea în timpul depozitării și manipulării alimentelor și au fost identificate lacune de date. Cum acțiunile critice ale consumatorilor, cum ar fi modul în care consumatorii spală salata, verifică capacitatea de pasăre, gătește ouă sau midii sau folosesc bureți murdari, au fost măsurate apariția agenților patogeni în modelele de laborator și au fost examinate alternative mai sigure. Au fost colectate și sistematizate sfaturile privind siguranța alimentelor de la autoritățile alimentare naționale către consumatorii din șapte țări, precum și din EFSA. Această imagine de ansamblu permite o evaluare a sfaturilor actuale în ceea ce privește reducerea potențialului de risc (luând în considerare atât perspectivele microbului, cât și consumatorilor) și o analiză a coerenței între țările din Europa. În cele din urmă, au fost colectate credințele în materie de siguranță alimentară și au fost efectuate demonstrații de laborator pentru a documenta dacă acestea sunt invalide (apoi desemnate ca mit) sau adevărate (apoi desemnate drept cunoștințe).
Informațiile din colectarea datelor din gospodării, experimente de laborator, literatură și date de piață au fost sistematizate și împărtășite într-o bază de date (harta comportamentului riscului). Informațiile au fost utilizate ca bază pentru dezvoltarea unui sondaj bazat pe web pentru a obține date cantitative despre comportamentul consumatorilor și vor fi folosite pentru a dezvolta strategii de atenuare a riscurilor.
Educația tinerilor și comunicarea cu adulții sunt cruciale pentru a face oamenii capabili să gătească mâncarea într-un mod mai sigur. A fost realizată o meta-analiză a stadiului tehnicii pentru modul în care comunicarea cu riscul poate schimba comportamentul. De asemenea, au fost analizate curriculum-urile din șapte țări și vor fi folosite împreună cu datele studentului și educatorului despre cunoștințe, credințe și atitudini pentru a defini punctele principale de învățare pentru programele educaționale.
Instrumentele și produsele convenabile care ajută consumatorii să diminueze riscul pot avea un impact mare asupra culturilor și grupurilor de consumatori. O caracteristică a proiectului este că permite lucrările să înceapă în mai multe puncte ale procesului de inovare în același timp. Prin urmare, a fost deja creat un proiect de hartă de oportunități, au fost produse o serie de specificații funcționale și concepte de proiectare, iar lucrările de proiectare tehnică au început pe unele dintre domeniile tehnice preselectate.
Este necesară o abordare holistică pentru a stabili o politică mai incluzivă care să echilibreze siguranța alimentelor, nutriția, costurile, mediul și
Progresul inregistrat, stadiul tehnicii și impactul potențial așteptat (inclusiv impactul socio-economic și implicațiile sociale mai largi ale proiectului până în prezent)
În prima perioadă s-au obținut următoarele progrese dincolo de stadiul tehnicii și impactului:
1. Modele de lucru trans-disciplinare care combină analiza pericolului Punctul de control critic (HACCP), Teoria practicii, domeniile teoretice ale rețelei și inovația bazată pe design și folosit. Aceste modele vor forma o platformă pentru cercetare, inovație și comunicare viitoare.
2. Lucrările de teren (90 de gospodării,> 100 de profesori / studenți) au dus la o imagine de ansamblu pan-europeană unică și cuprinzătoare a ceea ce fac oamenii, știu și cred în ceea ce privește siguranța alimentelor. Atunci când sunt publicate, prezentările generale vor oferi o perspectivă crucială a consumatorilor pentru actorii pieței, societatea științifică și autoritățile care lucrează cu siguranța alimentelor.
3. Rezultatele studiilor de laborator demonstrează până acum modul în care practicile și credințele comune ale consumatorilor în toată Europa contribuie la un risc mai mare. Au fost găsite exemple despre modul în care sfaturile mass-media, precum și autoritățile, nu contribuie la atenuarea riscurilor, fie pentru că nu au fost bazate pe riscuri, fie pe baza nevoilor consumatorilor. Aceste descoperiri vor fi utilizate pentru a dezvolta mesaje mai eficiente privind siguranța alimentelor, materiale educaționale și instrumente pentru păstrarea siguranței alimentare.