Harta Oportunitatii si primele sfaturi SafeConsumE

Proiectul SafeConsumE a urmarit de la bun inceput sa creeze o imagine de ansamblu a sfaturilor privind siguranta alimentelor si comunicarea riscurilor. Obiectivul este de a colecta mesaje de siguranta alimentara si de comunicare a riscurilor de la diferite persoane din diferite tari care pot furniza contributii la Harta Oportunitatii.

O lista completa cu toate mesajele referitoare la siguranta alimentelor si la comunicarea riscurilor din fiecare tara nu intra in sfera de aplicare a acestui proiect, avand in vedere caracterul extrem de extins al temei date, suma mesajelor fiind influentata de o multitudine de factori: pozitie geografica, traditii, clima, sol, infrastructura, PIB/locuitor, educatie, cultura, legislatie si norme de aplicare.

Pentru buna desfasurare a proiectului au fost selectate cele mai semnificative mesaje, pe baza carora putem intelege fenomenul, comunicat de consumatori in si intre tarile selectate si care poate constitui baza pentru lucrari ulterioare in domeniu.

Harta Oportunitatii urmareste o diagrama de flux care descrie lantul alimentar tipic de la retailer la consum.

Pasii selectati in organigrama si pe Harta Oportunitatii:

Cumparaturi – Transport – Depozitare – Spalare – Manipulare – Pregatire – Gatit – Curatare dupa
preparare – Racire – Pastrare dupa pregatire – Preparat nou

In cadrul organigramei se pot defini manevre de control critice (CCH) pentru diferite etape.

CCH descrise in Ghidul pentru harta comportamentului de risc sunt definite dupa cum urmeaza:

Manipularea critica a consumatorului: un pas in organigrama in care consumatorul poate – prin actiuni sau alegeri propii – reduce semnificativ riscul de infectie transmisa de alimente.

Fiecare CCH este insotit de principiul reducerii efectelor riscului:

CCH 1 Alegerea produselor alimentare: cumparati sau mancati alimente cu riscuri mai mici (de exemplu, evitati sa cumparati alimente daca nu sunt depozitate corect in magazin, cumpararea de produse pasteurizate, alegerea de a manca alimente inainte de data de utilizare). Se aplica tuturor agentilor patogeni.
CCH 2 Inhiba cresterea: Depozitarea alimentelor gata de consumat la temperatura racoroasa si consumarea in termen de expirare sau adaugarea de conservanti. Se aplica pentru Listeria si Salmonella
CCH 3 Spalati / Indepartati: Spalati legumele si fructele. Se aplica tuturor agentilor patogeni
CCH 4 Tratamentul termic pentru a ucide agentii patogeni.
CCH 5 Igiena personala: Evitati contaminarea incrucisata prin spalarea mainilor sau prin atingerea alimentelor. Nu pregatiti mancarea cand sunteti bolnav.
CCH 6 Igiena : Evitati contaminarea incrucisata prin spalarea suprafetelor si folositi ustensile curate