Alimentatia copiilor sub lupă

Reporterii „Tinerețe fără bătrânețe” de la DIGI 24 au analizat meniurile împreună cu nutriționiștii. Bazele alimentației sănătoase se pun în primii ani de viață. Există și o lege care reglementează hrana copiilor în grădinițe. Cu toate acestea, în meniurile celor mici se regăsesc carne procesată, produse de patisserie sau dulciuri, care nu au ce căuta în farfuriile lor.

Chaotic Clothing - alimentatia copiilor sub lupă - 2018 2 770x447 - Alimentatia copiilor sub lupă -

Cereale rafinate, pâine cu brânza topită, sarmale și papanași cu smântână. Pe toate le-au descoperit ziarițtii Digi 24 în meniul copiilor, la grădiniță. Bogate în E-uri, chimicale și calorii goale, produsele apar în farfuriile din zeci de creșe și grădinițe. Asta în ciuda faptului că avem o lege clară încă din anul 2008, care pune pe lista neagră alimentele cu un conținut mare de zahăr, grăsimi și calorii. Pe hârtie, pare limpede pentru toată lumea.

„Această legislație presupune reguli stricte în ceea ce privește alimentația copilului. Sunt mai multe produse. Ele chiar nu se utilizează în unitățile de învățămât: grăsimile acelea foarte concentrate, smântâna foarte grasă este folosită mair rar – și mai ales brânza topită este cu desăvârșire interzisă. Brânza topită este expres precizată în legislație ca nefiind recomandată a fi dată copilului”, spune Gina Iordache, inspector școlar.

”Dacă ne uităm la meniul de prânz e fix ca al unui adult în miniatură, cu sarmale, cu ostropel, cu tot felul de sosuri, cu varză călită, murături”, spune Alina Stoica, nutritionist.

În plus, în multe grădinițe, copiilor le sunt oferite la masa și mezeluri.

Teoretic, toate aceste derapaje ar trebui amendate, mai ales că meniurile copiilor sunt alcătuite de cabinetul medical al fiecărei grădinițe. În realitate, nimeni nu este tras la răspundere.

Meniul din grădinițe este explicat pe larg într-un nou episod din proiectul „Alimentația copiilor sub lupă” la Tinerețe fără bătrânețe, duminică, de la ora 10:30 pe Digi 24.

Your Comment

Leave a Reply Now

Your email address will not be published. Required fields are marked *