ÎN ZONA SUPLIMENTELOR ALIMENTARE, REGULAMENTUL EUROPEAN NU ESTE RESPECTAT

Patronatul Român al Industriei Suplimentelor Alimentare a solicitat Consiliului Român pntru publicitate (RAC) și Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) un punct de vedere privind spoturile publicitare TV  pentru suplimentele alimentare Colon Protect, Supramax Articulații, Anticarcel, Apuretin, Aspasia, Bilomag, Climenum, Feminost, Sanohepatic, Eubiotic și Eubiotic Baby, Celadrin Forte, Bicorsan, Mesundra, Jabosgold, Genacol, Hepamix, Curcumin 95, Cof 1200, Cymbio, Urobiotic, Urocare și Obergrass.

Chaotic Clothing - În zona suplimentelor alimentare, regulamentul european nu este respectat - suplim 1 - ÎN ZONA SUPLIMENTELOR ALIMENTARE, REGULAMENTUL EUROPEAN NU ESTE RESPECTAT -

RELE PRACTICI  ÎN ETICHETAREA ȘI PUBLICITAREA SUPLIMENTELOR ALIMENTARE

În conformitate cu deciziile RAC, cu excepția spotului pentru promovarea suplimentului alimentar Bilomag, comunicării comerciale încalcă Codul de Practică în Publicitate elaborate de RAC și Anexa privind suplimentele alimentare, astfel:

Se încalcă articolul 1.3a) din Codul de Practică în Publicitate

1.3 – Comunicarea trebuie să evite orice afirmație sau reprezentare care ar putea înșela consumatorii, inclusiv prin omisiune, sugerare, ambiguitate ori exagerare, în  special în cee ace privește:

 1. a) caracteristicile sau efectele unui produs, cum ar fi: natura sa, compozția, metoda și data fabricației, modul de execuție, domeniul de utilizare, eficiența și performanța, cantitatea, originea geografică sau comercială, disponibilitatea, destinația, parametrii tehnico-funcționali, rezultatele așteptate ca urmare a utilizării acestuia ori rezultatele și caracteristicile esențiale ale testelor sau ale controalelor efectuate asupra sa, dacă produsul corespunde scopului sau etc;

Se încalcă articolul B7 din Anexa privind suplimentele alimentare – Bune Practici în Etichetarea și Publicitatea Suplimentelor Alimentare

B7. Mențiunile de sănătate sau cele referitoare la remedierea unor semen superficiale ale îmbătrânirii sau ale aspectului general, sunt acceptabile pentru suplimente alimentare, în cazul în care acestea respect Regulamentul (CE) 1924/2006, Regulamentul (CE) 432/2012, Regulamentul (CE) 563/2013 și alte Regulamente ale Comisiei Europene de modificare a Regulamentului (UE) nr.432/2012 de stabilire a unei liste de mențiuni de sănătate premise.

Patronatul Roman al Industriei Suplimentelor Alimentare constată cu surprindere că, desi domeniul suplimentelor alimentare este reglementat atât la nivel national, cât și la nivelul Uniunii Europene, regulamentul European de stabilire a unei liste de mențiuni de sănătate premise (Regulamentul (CE) 432/2012) în vigoare și pe teritoriul României încă din decembrie 2012 nu este respectat. Astfel, se folosesc mențiuni de sănătate (înseamnă orice mențiune care declară, sugerează sau implică că există o relație între o categorie de suplimente alimentare, un supliment alimentar sau unul din constituenții săi și sănătate) care nu se regăsesc pe lista publică de mențiuni aprobate pentru acel supliment alimentar.

ÎN CONFORMITATE CU DECLARAȚIILE REPREZENTAȚILOR COMISIEI EUROPENE, LISTA MENȚIUNILOR DE SĂNĂTATE APROBATE PROTEJEAZĂ CONSUMATORII DIN UE ÎMPOTRIVA PRETENȚIILOR ÎNȘELĂTOARE ȘI ASIGURĂ ȘANSE EGALE OPERATORILOR ALIMENTARI.

În vara anului 2017, CNA a constatat că zeci de spoturi pentru suplimentele alimentare nu se înscriu în legislația audiovizuală și au fost oprite de la difuzare. Din 25 de reclama analizate de CNA, 22 au avut probleme și s-a dispus „intrarea în legalitate”.

Lista suplimentelor alimentare interzise de la difuzare pe radio și TV de CAN  și efectele pretense:

 1. Colon protect – supliment alimentar pentru menținerea unui transit intestinal regulat
 2. Supramax Articulații – supliment alimentar pentru întărirea articulațiilor
 3. Anticârcel – supliment alimentar pentru eliminarea crampelor și cârceilor
 4. Apuretin – supliment alimentar pentru eliminarea excesului de apă
 5. Aspasia – supliment alimentar împotrivă căderii părului
 6. Urobiotic – supliment alimentar pentru protecția tractului urinar
 7. Maximag – supliment alimentar pentru reducerea oboselii și a extenuării
 8. Climenum – supliment alimentar pentru atenuarea simptomelor menopauzei
 9. Feminost – supliment alimentar pentru corectarea pierderilor urinare la femei
 10. Sanohepatic – supliment alimentar pentru ușurarea digestiei
 11. Eubiotic – supliment alimentar pentru protecția florei intestinale în tratamentul cu antibiotice
 12. Eubiotic Baby – supliment alimentar pentru protecția florei intestinale în tratamentul cu antibiotic, pentru copii
 13. Bicorsan – supliment alimentar pentru reducerea inflamațiilor
 14. Mesundra – supliment alimentar pentru reducerea inflamațiilor
 15. Jabosgold – supliment alimentar pentru accelerarea activității fizice și psihice
 16. Genacol – supliment alimentar pentru dureri articulare
 17. Hepamix – supliment alimentar pentru protecția ficatului
 18. Curcumin 95 – supliment pentru detoxifiere
 19. Cof – 1200– supliment pentru slăbit
 20. Cymbio – supliment pentru tulburări depressive
 21. Uro-Care – supliment pentru reducerea tulburărilor tractului urinar
 22. Obegrass – supliment alimentar împotriva balonării

Vezi și:

http://www.apc-romania.ro/ro/i-ce-trebuie-sa-stim-despre-suplimentele-alimentare/Mzk5LTA.html

https://www.paginademedia.ro/2017/06/reclame-cu-probleme-peste-20-de-spoturi-la-suplimente-alimentare-oprite-de-la-difuzare-din-ce-cauza

 

 

 

Your Comment

Leave a Reply Now

Your email address will not be published. Required fields are marked *