”ORAȘE EUROPENE  ÎN FAVOAREA UNUI COMERȚ ECHITABIL ȘI ETIC”

Potrivit unei analize Eurostat, preluată de fabricadecarne.ro, alimentele sunt mai scumpe în România decât în țări precum Polonia sau Bulgaria, chiar și după reducerea TVA de la 24% la 9%, însă comparative cu țările din vestul Europei stăm bine.

Multe dintre alimentele pe care le cumpărăm sunt produse în țară. Cu toate astea, mâncarea costă în România mai mult decât în alte state din zonă, pentru că lucrăm cu resurse scumpe, dar și pentru că magazinele vor profituri cât mai mari.

Fie că vorbim de carne, fie ca vorbim de făină, România este o țară ceva mai scumpă decât Polonia, și chiar decât Bulgaria. Motivele pentru care românii dau mai mulți bani pe alimente sunt multe. Pe de o parte, fermierii de la noi produc ceva mai scump pentru că se finanțează scump. Pe de altă parte, importăm prea multă materie primă, de la nutrețuri, la îngrășăminte. Ca urmare, și produsul final, fie că vorbim de carne de porc, fie că vorbim de cereale, va fi mai scump decât în țări care își produc materia primă. Nici dorința de profit a comercianților nu este de neglijat.

România are, paradoxal, aproape cel mai mare preț la făină din Europa Centrală și de Est. Potrivit unei statistici Eurostat, un kilogram de făină costă la noi , în medie, 0,62 de euro (2,75 lei), anul trecut, față de 0,55 euro (2,44 lei), în Bulgaria, 0,56 de euro (2,48 lei), în Polonia și 0,46 de euro (2,04 lei), în Cehia și Slovacia. De vină ar fi intermediarii, spun specialiștii. „Nu contează că am avut recolte bune, prețurile nu le stabilesc producătorii, ci morile, care își fixează tariful așa încât să câștige mult”, a comentat, pentru „Adevărul”, Adrian Rădulescu, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

Carnea de proc provine, în mare parte, din producția internă. Cu toate astea, Polonia, Bulgaria, Lituania au prețuri mai mici decât noi. Dacă în România un kilogram de cotlet de porc costă anul trecut, în medie, 3,91 euro (17 lei), în Polonia se vindea pentru mai puțin de 3,34 euro (14,8 lei).

La carnea de pui avem printre cele mai mici prețuri din zonă, dar și aici ratăm locul unu în regiune, din cauza Poloniei. Asta cu toate ca producătorii de la noi ”vând chiar sub costuri”, potrivit lui Ilie Van, președintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România. În timp ce în România prețul mediu pentru un kilogram de piept de pui este de 4,63 euro (20,5 de lei), în Polonia este de 3,67 euro (16,3 lei).

Eurostat afirma că, în zonă, Polonia este lider absolut la capitolul prețuri mici. Românii plătesc mai mult pe alimente decât polonezii fie că vorbim despre făină, zahăr, carne de porc, carne de pui sau chiar bere. Adrian Rădulescu explică situația.

„Fermierii noștri iau credite cu circa 7-8% dobândă, în timp ce la polonezi creditele au dobânzi și de 2 – 2,25%. Dacă ar lua împrumuturi din afară, cu garanțiile de aici, ar lucre și ai noștri cu aceleași coturi”, spune el.

Pe de altă parte, materia primă folosită de fermierii români, cum ar fi premixurile (amestecurile de vitamin și cereal cu care sunt hrăniți puii de găină – n.r.) și chiar puii de o zi, provin din import, fiind mai scumpe decât s-ar produce intern.

În schimb, în Polonia, atât în producția agricolă, cât și în producția de carne se lucrează în system integrat. Asta înseamnă că aproape tot ce intervine în producție este realizat tot în Polonia.

Când vine vorba de cafea sau de bere, Bulgaria se detașează ca lider absolut în zonă.

O ceașcă de cafea cumpărată în oraș este de două ori mai scumpă la noi decât în Bulgaria, iar un litru de bere costă în România cu cel puțin 50 de eurocenți (2,2 lei) mai mult decât la vecinii de la sud.

În România, anul trecut, TVA a fost redusă la alimente până la 9%, în timp ce în Bulgaria taxa pentru produsele alimentare este de 20%. Polonia are cote de 5%, 8% și 23% ale TVA, în funcție de produs. În Lituania, cota TVA este de 21%. Astfel, deși avem prețuri la raft ceva mai mari decât vecinii, TVA (taxa pe valoarea adăugată) la noi este una dintre cele mai mici din zonă. Prețurile de la raft nu sunt însă cele fixate de producători, ci de marile magazine, se plâng fermierii. Aceștia acuză lanțurile de retail că au mereu tendința să își  maximizeze profiturile, aceasta fiind una dintre explicațiile pentru care o parte din alimente sunt mai scumpe în România decât în alte state.

Comparativ cu vestul Europei, hrana din România și statele din apropiere este mult mai ieftină. De exemplu, în Olanda și în Norvegia, un kilogram de carne de proc costă anul trecut 7,93 de euro (35,2 lei), respective 9,33 euro (44,13 lei), de două sau chiar trei ori mai mult față de România sau alte state din zonă. În Finlanda și Norvegia, un kilogram de piept de pui costă peste 13 euro (57 lei), de trei ori mia mult decât în România. Kilogramul de zahăr costă în Olanda și Norvegia 1 euro (4,44 lei) și, respective 2,15 euro (9,55 lei), față de 0,66 euro (2,93 lei) în România și 0,53 euro (2,35 lei) în Polonia. Anul trecut, cursul mediu al euro față de leu a fost de 4,445 lei/euro.

Sursa: http://www.fabricadecarne.ro/eurostat-la-alimente-romania-cele-mai-mari-preturi-din-balcani

 

Sursa foto: http://safiisanatos.ro

 

 

Your Comment

Leave a Reply Now

Your email address will not be published. Required fields are marked *