”TRADIȚII ȘI PRODUSE CULINARE, DE SF. TOADER, LA CIOHORANI”

Sâmbătă, 19 martie 2016, locuitorii prosperei comune Ciohorani, jud. Iași au fost invitați de autoritățile locale la o manifestare de reînviere a datinilor și tradițiilor gastronomice, prilejuite de sărbătoarea „Sâmbete lui Toader” prima sâmbătă din Postul Invierii Domnului.

Pentru că suntem un popor de creștini de peste două mii de ani, majoritatea tradițiilor românești sunt legate de sărbătorile religioase. De aceea, edilii comunei ieșene aflate în vecinătatea Hanului Ancuței, au inițiat o primă ediție a Festivalului Covarsei și a bucatelor de post de Sf. Toader.

Primarul comunei prof. Ticu Simion, împreună cu inimosul referent cultural, inv. Tudurachi Costică au demarat cu entuziasm pregătirile festivalului, fiind susținute de consilierii locali, cadrele dicatice ale Sc. Ciohorani și de „Ancuțe” harnice, gospodine pricepute în covârșirea făinii de porumb, frământatul mălaiului cu bostan parfumat ori în prepararea delicioaselor varzări de post.

La prepararea bucatelor au fost antrenate gospodinele cu experiență ale satului, care le-au încredințat celor tinere secrete ale bucătăriei ciohorane, păstrate nealterate de zeci de ani. Toate ingredientele folosite au fost produse în gospodării, fiind produse „bio”, fără aditivi, proaspete și de calitate.

Expoziția de produse culinare a fost organizată în sala Căminului Ciohorani, frumos ornamentat cu „scoarțe” tradiționale, costume populare, țesături, cusături, ștergare, expoziții de măști populare, obiecte de uz gospodăresc vechi, războaie de țesut, etc.

Sala căminului a fost neîncăpătoare, localnicii dornici să redescopere comori scoase din lăzi de zestre, precum și să deguste preparatele care au făcut deliciul strămoșilor, „covarsa”,un preparat culinar necunoscut de tinerii satului, dar foarte apreciat de cei în vârstă, care îl prepare de peste 60 de ani. Gustul acrișor, reconfortant și apetisant, culoarea natural, consistența cremoasă a preparatului au incitat apetitul tuturor. Localnicii și invitații la festival au redescoperit preparatul, frumos servit în vase de lut, cu linguri de lemn sculptat.

Bucuria participanților a fost potentată de acordurile de vioară a referentului cultural care a pregătit un spectacol folkloric bogat; cântece vechi, dansuri populare tradiționale, duete instrumentale, având ca invitat, cântăreața de muzică popular, Mihaela Nechita.

Invitații au apreciat calitatea preparatelor și au propus omologarea produsului „covarsa”, drept preparat culinary specific comunei Ciohorani.

Expoziția de lucrări artizanale, precum și cea de produse culinare tradiționale va putea fi apreciată și în zilele următoare.

Sâmbătă Sf.  Teodor Tiron, a fost o excelentă ocazie de reînviere a tradițiilor culinare ale comunității ciohorane.

Autor articol: Prof. Alexa Mariana, consilier local

Your Comment

Leave a Reply Now

Your email address will not be published. Required fields are marked *