AGERPRES DESPRE WORKSHOP-UL ORGANIZAT DE ACPA ROMÂNIA  

Stire Agerpres publicată pe fluxul pentru abonați

București, 16 mar/ Agerpres – Toate cheltuielile cumulate pentru protecția consumatorilor sunt, la nivelul Uniunii Europene, de circa șapte eurocenți pe cap de cetățean, ceea ce este prea puțin, a apreciat Președintele asociației neguvernamentale ACPA România „Optimum Cibum”, Mihai Panait, într-o conferință de specialitate.

„Piața europeană are peste 500 de milioane de consumatori, este o piață enormă, atât ca dezvoltare financiară, cât și ca densitate. Șapte eurocenți per consummator este, din punctul meu de vedere, foarte puțin. Nu compar cu alte sume din alte domenii, dar nu cred că poți să faci educație, informare, prevenție, să intervii în ceea ce înseamnă siguranța alimentară, protecâia consumatorilor doar cu șapte eurocenți cheltuiți annual per consummator. Cred că Uniunea Europeană ar trebui să fie puțin mai generoasă și să suplimenteze aceste fonduri pentru că orice consummator să resimtă că Uniunea se preocupă de drepturile sale”, a precizat Mihai Panait.Chaotic Clothing - agerpres despre workshop-ul organizat de acpa romÂnia - agerpres 2 - AGERPRES DESPRE WORKSHOP-UL ORGANIZAT DE ACPA ROMÂNIA   -

 

Asociația neguvernamentală ACPA România „Optium Cibum” a marcat, luni, Ziua Mondială a Consumatorului printr-un workshop multidisciplinary la care au participat și circa de 100 de elevi selecționați prin Programul „Sănătatea este o stare de bine. Tu ești bine?”

Una dintre tendințele actuale este o nouă etichetare a produselor, o etichetă nutrițională, scrisă mai lizibil. Deocamdată, abundența de modificări ale legislației, ale normelor de aplicare, duce la o dispariției a atenției, conform președintelui ACPA.

„Dreptul fundamental de a fi informat este cel mai încălcat dintre drepturile consumatorilor români. Noi nu trăim în mijlocul unei populații cultivate spre a fi educate. Elemente de informare sunt superficiale de multe ori. Au fost campanii de informare de genul „Fii cetățean european!” sau „Citește eticheta!”. Au fost campanii care în fond doreau binele consumatorului, dar nu au avut finalitate. E ușor să spui „Citește eticheta!”. Dar dacă este vorba de un om risipit într-un colt de țară sau nu are ochelarii la el? Un om bine informat nu se lasă niciodată păcălit de ce scrie pe etichete, de produse contrafăcute, care au probleme tehnologice, care au vici”, apreciază Mihai Panait.Chaotic Clothing - agerpres despre workshop-ul organizat de acpa romÂnia - agerpres 3 - AGERPRES DESPRE WORKSHOP-UL ORGANIZAT DE ACPA ROMÂNIA   -

Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor este sărbătorită în fiecare an la 15 martie, data aleasă ca urmare a discursului ținut în 1962 (15 martie) de președintele american John. F. Kennedy, în care acesta definea pentru prima dată drepturile consumatorului.

„În România, lângă consummator ajung cel mai bine cei din zona autorităților și nu noi, reprezentanții asociațiilor. Asociațiile au fost receptate mult timp ca niște colectoare de reclamații. Am văzut că acest cult de strângere al reclamațiilor a fost construit chiar de reprezentanții unor asociații de profil. Nu este aceasta soluția. Este nevoie de multidisciplinaritate și în acest domeniu”, a adăugat Mihai Panait.

ACPA România „Optimum Cibum” s-a constituit în 2013 și funcționează ca o asociație non-profit, neguvernamentală și apolitică, dedicate consumatorului de produse alimentare din România. ACPA România desfășoară activități la nivel national, se implică în proiecte europene și este membru cu drepturi depline al Grupului de lucru instituit de Ministerul Agriculturii pentru „Realizarea planului de măsuri strategice și a acțiunilor pentru elaborarea strategiei de reducere a risipei alimentare la nivel național”.

AGERPRES / (AS – autor: Carmen Marinescu, editor: Oana Tilica)

 

 

 

 

WORKSHOP MULTIDISCIPLINAR DEDICAT ZILEI MONDIALE A CONSUMATORULUI – 11 MART. 2015

15 martie este Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor, zi care marchează aducerea la cunoștiință publică a importanței cunoașterii și protejării drepturilor oamenilor în calitatea lor de consumatori.

Data a fost aleasă ca urmare a discursului ținut la 15 martie 1962 de Președintele american John F. Kennedy în care definea pentru prima data drepturile consumatorului.

„Calitatea de consummator prin definiție ne include pe toți. Ei sunt cel mai mare grup din punct de vedere economic, ce influențează și este afectat de marea majoritate a deciziilor economice publice sau private. Cu toate acestea, sunt singurul grup important a cărui opinii nu sunt auzite foarte des.”

Uniunea Europeană numără aproximativ 500 milioane de consumatori, piața unică europeană fiind una dintre cele mai importante piețe de consum din lume, România fiind una dintre cele mai importante țări din acest punct de vedere, prin întindere, populație și poziționare geografică.

ACPA România „Optimum Cibum” marchează Ziua Mondială a Consumatorului prin organizarea unui eveniment menit a promova drepturile consumatorilor de produse alimentare din România. Cu acest prilej vor fi transmise informații și elemente de educație alimentară celor 100 de elevi selecționari prin Programul „Sănătate este o stare de bine. Tu ești bine?!

Vor participa membrii ACPA România, specialiști în domeniile Siguranței Alimentare, Protecției Consumatorilor, Calității și Certificării Produselor, cadre didactice, nutriționiști, producători de produse alimentare, medici, ziariști, elevi, etc.

Intrarea liberă, locuri limitate. Accesul se va face pe baza de confirmare de participare.

Adresă de desfășurare:

Workshop Multidisciplinar dedicate Zilei Mondiale a Consumatorului

Sala Spațiului Public European, Str. Vasile Lascăr nr.31, parter, sector 2, București

Luni, 16 martie 2015, cu începere de la ora 12.00

 

 

 

Your Comment

Leave a Reply Now

Your email address will not be published. Required fields are marked *