100 DE ELEVI DE LICEU VOR ADOPTA UN STIL DE VIAȚĂ SĂNĂTOS

Conferința de lansare a proiectului „SĂNĂTATEA ESTE O STARE DE BINE. TU EȘTI BINE?” S-A DESFĂȘURAT ÎN DATA DE 24 FEBRUARIE 2015 ÎN SALA DE FESTIVITĂȚII A ȘCOLII POSTLICEALE SANITARE „CAROL DAVILĂ” DIN BUCUREȘTI.

„ACPA România și Asociația pentru Dezvoltare Durabilă în Educație dezvoltă acest proiect pilot cu scopul atragerii cât mai multor tineri către un stil de viață sănătos și un regim alimentar disciplinat. Dorința partenerilor este aceea de a dezvolta, în baza rezultatelor obținute, un proiect mai amplu, cu finanțare europeană, care să extindă grupul țintă la un număr cât mai mare de elevi din mai multe regiuni ale țării”, a declarant Maria Ștefania Manea, inspector Proiecte Educaționale în cadrul inspectoratului Școlar al Municipiului București.

Evenimentul de lansare s-a desfășurat cu participarea Andreei Marin.

Proiectul se derulează în perioada martie-iunie 2015 și a fost inițiat de către Asociația pentru Dezvoltare Durabilă în Educație și reunește în parteneriat inspectoratul Școlar al Municipiul București, Centrul KinetoBebe, Fundația Prețuiește Viața, Sas Gym, F.I.T.N.E.S.S. CONCEPT,  Asociația Consumatorilor de Produse Alimentare – „Optimum Cibum”, Restaurantul Rawdia, Brutăria Companion.

Implementarea proiectului se realizează prin implicarea sponsorilor principali: Kaufland România și Bucovina.

Grupul țintă al proiectului este reprezentat de 100 de elevi din patru licee ale Municipiului București: Colegiul Național Ion Creangă, Colegiul Național Octav Onicescu, Colegiul Național George Coșbuc, Colegiul Economic Virgil Madgearu. Elevii, selectați și evaluatți în prealabil de către kinetoterapeuți, antrenori de fitness și un regim de alimentație pilot pe parcursul a trei luni. De asemenea, vor fi supravegheați de către kinetoterapeuți pe toată durata proiectului.

„Sănătatea este o stare de bine. Tu ești bine?” este un proiect pilot care se adresează elevilor de liceu ca acțiune de sensibilizare și conștientizare a problematicii stilului de viață și a regimului alimentar în rândul tinerilor. Scopul acestui proiect este de a stimula interesul adolescenților față de adoptarea uneii alimentației correct și beneficiile consumului de alimente sănătoase, care pot reprezenta substituie ale preparatelor de tip fast-food. În egală măsură, scopul proiectului este de a crește motivația tinerilor de a practică sport și de a înțelege varietatea alternativelor sportive având în vedere nevoile specifice individuale. Rezultatele urmărite prin intermediul proiectului sunt scăderea în greutate a unora dintre participanți, dezvoltarea masei musculare a altora sau schimbarea stilului de viață și conștientizarea necesității unui regim alimentar sănătos.

Proiectul se desfășoară în trei etape:

  • Lansare – informarea și selecția elevilor în cele patru licee, în luna februarie 2015;
  • Programul de antrenament și nutriție și evaluarea parcursului de effort al elevilor, în perioada martie-iunie 2015;
  • Prezentarea rezultatelor obținute în cadrul conferinței de încheiere a proiectului, 1 iunie 2015.

Conferințele și sesiunile de informare sunt organizate de către Asociația pentru Dezvoltare Durabilă în Educație și Inspectoratul Școlar al Municipiului București.

Programul de antrenament aplicat de partenerul F.I.T.N.E.S.S. CONCEPT celor 100 de elevi (timp de 3 luni) este personalizat în funcție de nevoile fiecărui elev (slăbire, tonifiere, creșterea masei musculare etc.). Cei 100 de copii vor fi însoțiți în sala de ftness pe diferite grupe, o data sau de mai multe ori pe săptămână, de antrenorul personal Daniel Apostol, unde vor fi asigurate antrenamentele sub îndrumarea sa. De asemenea, funcție de necesitățile fiecăruia F.I.T.N.E.S.S. CONCEPT își propune să fie acel loc în care fiecare elev să găsească un răspuns dorințelor sale de a atinge o formă fizică bună și să îți îmbunătățească sănătatea personală.

O dată la două săptămâni elevii vor veni în cadrul centrului KinetoBebe pentru diverse evaluări ale parametrilor fizici: rezistența la effort(Proba Ruffier adaptată), mobilitatea articulate și echilibrul (Hettinger), forța musculară și evaluarea și depistarea afecțiunilor mortice asociate. Partenerul în proiect KinetoBebe a lansat în urmă cu trei ani un serviciu nou – PROGRAMUL ANTIOBEZITATE – destinat copiilor și adolescenților supraponderali. Implicarea în programul de față este survenită pe baza experienței acestui program. Programul AntiObezitate desfășurat în cadrul centrului KinetoBebe este personalizat și are drept obiective: scăderea greutății corporale; creșterea capacității de effort a organismului; îmbunătățirea respirației și mărirea ventilației pulmonare; tonifierea general a organismului și în mod deosebit a musculaturii abdominale, prevenirea instalării altor afecțiuni generate de obezitate; prevenirea hipotoniei gastrice și intestinale. Partenerii Restaurant rawdia și Brutăria Companion îi invită pe elevi să deguste mostre de prepare raw-vegane și organizează ateliere de informare cu privire la beneficiile alimentelor sănătoase cu ajutorul unor rețete demonstrative.

Compania Rio Bucovina s-a alăturat proiectului „Sănătatea este o stare de bine. Tu ești bine?” din dorința de a se implica în educarea elevilor de liceu, îndrumându-i pe aceștia către o abordare potrivită a unui stil de viață sănătos și echilibrat – sport, alimentație, hidratare. Bucovina susține sesiuni educative referitoare la importanța unei hidratări corecte în fiecare zi, cu o apă de calitate și pune la dispoziție apa mineral natural necesară hidratării elevilor în timpul programului de fitness și alimentație. Bucovina promovează o atitudine responsabilă față de echilibrul vieții tinerilor de astăzi căreii va pregăti în relație cu provocările din viitor.

Asociația Consumatorilor de Produse Alimentare din România „Optimum Cibum”, organizație cu o concepție unică, bazată pe conectarea simultană la trei misiuni: Prevenție, Educație și Protecție, va oferi tinerilor selecționați din cele patru colegii bucureștene informații și materiale despre un Mod de Viață Sănătos, despre o Alimentație Echilibrată, despre obținerea Stării de Bine prin mișcare, sport și consum correct, responsabil și fără excese, de produse alimentare bogate în elemente nutritive.

Andreea Marin a participat la conferința de lansare a proiectului în calitate de reprezentant al Fundației „Prețuiește Viața” și va împărtăși povești și experiențe corelate cu tematica proiectului, oferind, prin puterea exemplului, o motivație în plus pentru tinerii dornici să îmbrățișeze în mod responsabil un stil de viață sănătos. Fundația „Prețuiește Viața” s-a alăturat proiectului pentru a susține importanța adoptării unui stil de viață sănătos încă de la vârsta la care se află persoanele din grupul țintă al acestei inițiative.

 

 

Your Comment

Leave a Reply Now

Your email address will not be published. Required fields are marked *