ACPA ROMÂNIA – PARTENER ÎN PROGRAMUL  „SĂNĂTATEA ESTE  O STARE  DE  BINE. TU EȘTI BINE?”

Proiectul „Sănătatea este o stare de bine. Tu ești bine?”, organizat de către Asociația pentru Dezvoltare Durabilă în Educație în parteneriat cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București, Bucovina, Kaufland România, Asociația Consumatorilor de Produse Alimentare din România „Optimum Cibum”, Fundația Prețuiește Viața, F.I.T.N.E.S.S. CONCEPT, Kineto Bebe, Restaurantul Rawdia, Sas Gym și Brutăria Companion are drept scos stimularea interesului adolescenților față de alimentație și beneficiile consumului de alimente sănătoase, care pot fi combinate în diferite variante și pot reprezenta substituite ale alimentelor de tip fast-food. În egală măsură, scopul proiectelor se îndreaptă în direcția creșterii motivației tinerilor de a practica sport, dar și de a înțelege varietatea alternativelor sportive în vederea alegerii acelor care se potrivesc datelor umane specifice.

În acest sens, vom implica un grup țintă de 100 de elevi, provenind din patru licee ale Municipiului București:

– Colegiul Național Ion Creangă

– Colegiul Național Octav Onicescu

– Colegiul Național George Coșbuc

– Colegiul Economic Virgil Madgearu

care vor fi evaluați de către specialiștii în domeniu: kinetoterapeuții, antrenori fitness, consultanți nutriție. Aceștia vor primi individual o fișă de evaluare cu privire la: masă musculară, grăsimea din corp, gradul de obezitate, nivelul de hidratare, masa osoasă, caloriile din corp, tipul de corp, rata metabolică bazală, vârsta metabolică, gradul de motricitate.

Programul de formare la care vor participa elevii selectați se va desfășura pe parcursul a trei luni și va urmări: antrenamentul într-o sală de fitness și un regim de alimentație pilot. Tinerii vor fi însoțiți în sala de fitness de antrenor, o dată sau de mai multe ori pe săptămână.

Se vor face tutoriale cu privire la starea fizică și emoțională a subiecților, înainte și după programul proiectului.

Calendarul de desfășurare a activităților proiectului va cuprinde:

  1. Etapa de informare: Conferințe, prelegeri, prezentări, evaluări ale adolescenților, oreganizate în luna februarie 2015. În această etapă vom organiza conferința de lansare a proiectului, în care vom invita reprezentanți ai instituțiilor de presă și televiziune. De asemenea, omul de televiziune Anndreea Marin va deschide conferința de lansare și va închide formalitățile proietului.
  2. ETAPA DE IMPLEMENTARE A PROIECTULUI: Programul de fitness și nutriție, evaluarea parcursului de efort de către specialiști kinetoterapeuți se vor desfășura în lunile martie, aprilie, mai 2015. În această etapă vor fi organizate patru conferințe la nivelul fiecărui liceu implicat în program. Vor fi evaluați 50 de elevi în cadrul fiecărui liceu: masa corporală, nivelul de obezitate, motricitate. Responsabilii cu evaluarea elevilor vor fi partenerii F.I.T.N.E.S.S. CONCEPT și Kineto Bebe. La conferințele organizate, partenerul Restaurant Rawdia va pune la dispoziția elevilor mostre de hrană sănătoasă, sub forma unor degustări și a unor rețete demonstrative. Partenerul Bucovina va finanța pe parcursul întregului proiect apă plată necesară hidratării elevilor în timpul programului de fitness și alimentație. Asociația Consumatorilor de Produse Alimentare din România va fi responsabilă tinerilor cu care vor interacționa pe tot parcursul proiectului cu privire la elementele de educație alimentară și specificul produselor alimentare cel mai des consumate. Din totalul de 200 de elevi evaluați, vor fi selectați 100 de elevi care manifestă probleme ponderale și alte probleme specifice, generate de un stil de viață nesănătos. Cei 100 de elevi vor completa cu părinții acestora declarații pe propria răspundere că vor să participe la un program de 3 luni de fitness și nutriție pilot. Programul va urmări participarea săptămânală în sala de sport a celor 100 de elevi, evaluarea periodică a greutății și a altor probleme specifice. Elevii vor fi însoțiți în sala de fitness de un antrenor, consilier în nutriție, care le va adapta un program săptămânal de nutriție. Vor fi realizate tutoriale, prin intermediul cărora elevii să își exprime opinia cu privire la parcursul programului și la rezultatele obținute. Această etapă va urmări vizita elevilor, a antrenorului de fitness și consilierului de nutriție în unitățile Kaufland România, pentru o informare corectă asupra alimentelor și modului în care acestea pot fi combinate în mod sănătos.
  3. TUTORIALE ȘI CONFERINȚE MUNICIPALE. Conferința de încheiere va avea loc la București și va fi organizată prin colaborare de către cele patru licee pilot: iunie 2015.

 

 

 

Your Comment

Leave a Reply Now

Your email address will not be published. Required fields are marked *